Smarta trädgårdstips

14.04.2021

Trädgårdssäsongen är äntligen här och det finns ä en hel del inspirerande läsning och tips att ta del av redan nu. Här kommer några av dem i samlad trupp. 

Förebygg skador och ogräs 

När det gäller ogräs vet vi alla hur svårt det kan vara att bli av med det, men ge inte upp! Med en elektrisk ogräsbrännare kan du bekämpa ogräset utan att tillföra skadliga ämnen. Effektiv ända ner i rotsystemet.
Med flytande gödslingsmedel innehållande kisel stärker du cellväggrna på bladverket och kan på så vis hålla mjöldagg och andra ovälkomna skadedjur borta. 

Förstärk medelhavskänslan 

Använd lerkrukor (terracotta) i olika färger (off white, orange, svart) och placera ut dem gruppvis. Fyll dem med exempelvis lavendel, citrusträd, formklippt dvärgsyrén och/eller olivträd. En och annan kruka kan gärna förbli tom eller fyllas med vacker dekorsten för kontrast. Något lägre krukor kan med fördel fyllas med vatten som reflekterar solljus och ger fåglarna ett skönt bad. 

Ta hand om dyrbart vatten

När du duschar rinner mängder med färskvatten rakt ut i golvbrunnen. Det mesta utan vare sig schampo eller tvål i faktiskt. Placera en hink eller ett kärl i duschen och använd spillvattnet till växter och blommor. 
När det gäller regnvatten kan du räkna med en hel del gratisdroppar under sommaren, åtminstone om du befinner dig i Sverige. Skaffa en stor tunna och placera den i anslutning till en hängränna. Täck gärna tunnan med nät och har du råd - köp en tunna med kran. Glöm inte att tömma tunnan regelbundet! 

Praktiskt i växthuset 

I det lilla växthuset bör du satsa på upphöja odlingsbäddar, hopfällbara stolar och ev. bord, vägghängda hyllor/ hyllsektioner samt en blandning av krukor, kärl och fat som grupperas. 


 I det stora växthuset bör du satsa på ett stort planteringsbord (gärna med kanter), upphöjda odlingsbäddar/lådor/planteringar, hyllor för extra förvaring och en skön sittplats. 
Med fria bilder från Pixabay