Smarta matlagningstips 

19.01.2021

Smarta matlagningstips kan handla om allt från att planera inköp, räkna ut hur mycket som går åt till ett visst antal personer och att tillaga maten ur ett klimat- och tidsmässigt smart perspektiv. 

Inlägget innehåller kommersiella länkar 

OLJA 

Det finns oändligt många sorters oljor, inte minst när det gäller olivolja. Därför är det det viktigt att välja en olja som passar för ändamålet,  som till exempel stekning, bakning, topping och så vidare. 

CITRON

Att använda citron som smaksättare är kanske inget nytt, men har du tänkt på att du kan pressa lite citronsaft över nykokt pasta, eller i vattnet som cous-cousen ska svälla i? Ska du använda zesten bör du tvätta citronen noga innan du river skalet! 

BACON

Det går som tur är att undvika en stor del av fettstänket. 
Ett tips är att tillaga bacon i ugnen på en bakplåtsklädd plåt, ett annat är att täcka spisen med hushålls- eller tidningspapper. Sen är det bara att slänga pappret! 

PASTA 

Spara en skvätt pastavatten när du låter pastan rinna av i durkslaget (ställ en skål eller djup tallrik under). Häll i lite av det stärkelserika vattnet i pastan så undviker du att den klibbar ihop. Du får dessutom en krämigare pastasås - utan att behöva tillsätta grädde! 

VITLÖK 

Det är fibrerna i vitlöken som gör att magen blir irriterad, uppblåst och gasig. För att undvika detta behöver du alltså få bort så mycket av fibrerna som möjligt. 

Eftersom fibrerna är vattenlösliga bör du undvika vitlök i vattenbaserad mat. Ett tips är att riva ett par klyftor och låta dem fräsa i olja, alternativt att lägga hela vitlöksklyftor i olja och på så vis låta dem ge smak åt oljan. Som du sedan använder till matlagningen eller dressingen. 

 

Extratips! 


Shoppingtips!