Så blir du en bättre fotograf

02.10.2021

Gillar du att fotografera men gör det hellre än bra? Lär dig knepen som gör dig till en bättre fotograf!

Vi kommer inte gå in på olika fotoredigeringsprogram som Photoshop, Lightroom eller Pixlr även om det är tre
 redigeringsprogram som funkar bra som komplement. De kommer dock inte ta dig hela vägen.

För att lära sig ta riktigt bra bilder krävs det kännedom och  kunskap om grundläggande regler som används av många professionella fotografer. Som tredjepartsregeln som kommer att lyfta dina bilder till en ny nivå.

Tredjedelsregeln

Regeln innebär att du delar in fotot i tre delar. Detta görs enklast med hjälp av inställningarna i kameran som gör det möjligt för fotografen att se och utgå ifrån ett rutmönster som visas i displayen (bildfönstret).

Anledningen är enkel: Linjerna ger dina foton en bättre och mer spännande komposition. Det kommer du att inse när du läser vidare, men först lite om alla naturliga linjer vi har omkring oss.

Naturliga linjer

Naturliga linjer finns överallt, både inomhus och utomhus. Börja fotografera i ett område eller på en plats där du känner dig hemma och sök efter linjer. Det kan vara allt från grannens staket till en upptrampad stig, en landsvägssträcka, fotspår i snö, ett skidspår eller reflektioner i vatten.

Det viktigaste här är att våga experimentera: Placera huvudobjektet i mitten, svag till höger, skarpt vänster, i ett hörn osv. Justera sedan uppåt och neråt och tillbaka igen för att få en känsla för bildens komposition. 

Resultatet kommer garanterat att bli snyggare och mer dynamiska foton!

Placering av huvudobjekt

Det som är viktigt här är att du ser hur/var du kan placera ditt huvudobjekt. För att kunna göra det måste du ställa in kameran så att du ser ett rutnät av lodräta och vågräta linjer.

Testa nu att placera huvudobjektet mitt på, mitt emellan eller vid sidan av de synliga linjerna. På så vis kan du lära dig att förstärka det objekt som ska spela huvudrollen i ditt foto.

Placering på diagonalen

För att skapa ännu mer dynamik och rörlighet i dina bilder kan du testa att fokusera på de diagonala linjerna. Då måste du alltså bortse från de lodräta och vågräta linjerna som beskrevs under första stycket.

Det bästa är att testa olika vinklar och perspektiv. Försök placera objektet i någon av de diagonala linjer du ser i bildrutan i din kamera. 

Obs! Saknas denna inställning kan du försöka visualisera linjerna, dock kräver det oftast mer träning och tålamod.