Rensa svamp och bär

08.08.2021

Lär dig rensa svamp och blåbär snabbt, enkelt och smidigt.

Rensa svamp, tips 1

1. Börja med att rensa bort det värsta skräpet (jord, mossa, löv mm)
2. Häll upp vatten i diskhon
3. Rör ner ca. 1 dl vetemjöl i vattnet
4. Lägg i svampen och rör försiktigt för att inte skada svampen
5. Fortsätt tills mjölet har dragit med sig skräpet ner till botten
6. Ta upp svampen och skölj den lätt

Rensa svamp, tips 2
1. Ta bort det värsta skräpet redan i skogen med hjälp av en svampkniv
2. Lägg svampen på en tidning och låt den värsta fukten gå in i pappret
3. Använd en svampkniv för att borsta och skära bort jord och annat skräp
4. Förväll den rensade svampen snabbt (i torr panna på medelvärme)
5. Frys in i fryspåsar när svampen har svalnat eller fräs i smör och ät direkt på rostat bröd eller i en paj

Rensa blåbär

1. Fyll en stor bunke med kallt vatten
2. Häll i blåbären i bunken
3. Vänta tills skräp och omogna bär flyter upp till ytan
4. Fiska upp skräpet med en liten sil eller en soppslev
5. Ta hand om blåbären genom att safta, sylta, baka eller äta dem färska.

Obs! Torka av bären lite lätt om de ska frysas in som de är.

Ytterligare tips!

En annan rensmetod är att lägga bären på en bricka med en fuktig handduk i botten. 
Luta brickan så att bären rullar ner i bunken medan det mesta skräpet fastnar på handduken.