Rensa svamp och bär

03.10.2021

Att rensa nyplockade godsaker som bär och svamp är inte lika kul som att plocka dem. Men det finns knep som gör jobbet både roligare och lättare. Nyfiken?

Tips 1: Rensa svamp

1. Börja med att rensa bort det värsta skräpet (jord, mossa, löv mm)

2. Häll upp vatten i diskhon

 3. Rör ner ca. 1 dl vetemjöl i vattnet 

4. Lägg i svampen och rör försiktigt för att inte skada svampen

5 . Fortsätt tills mjölet har dragit med sig det mesta skräpet ner till botten
 6. Ta upp svampen och skölj den lätt och försiktigt

Tips 2: Rensa svamp

1. Ta bort det värsta med hjälp av en svampkniv när du plockar 

2. Lägg svampen på papper/en tidning för "avfuktning"

. Använd en svampkniv för att borsta/skära bort jord

4.  Förväll den rensade svampen genom att låta den svettas i en torr panna på medelhög-hög värme (rör) 

 5. Lägg den förvällda svampen i en fryspåse (låt svalna först) eller fräs den i smör och ät direkt på rostat bröd

Rensa bär

1. Fyll en stor bunke med kallt vatten och häll i bären 
2. Vänta tills skräp och omogna bär flyter upp till ytan
3. Fiska upp skräpet med en liten sil eller soppslev
4.  Sylta, safta, baka eller ät direkt i filen eller smoothien

Extratips!

Lägg bären på en bricka med en fuktig handduk i botten. Luta brickan så att bären rullar ner i bunken medan det mesta skräpet fastnar på handduken. 

 Vill du hellre frysa in bären som de är?
 Torka av dem lite försiktigt innan du lägger dem i en fryspåse. Se till att dra ur så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut den väl.