Rengöringsmedel DIY

01.02.2021

Istället för att köpa en massa olika sorters rengöringsmedel går det utmärkt att göra sitt eget. Det räcker oftast att blanda vatten med antingen ättika, vinäger bikarbonat eller citron för att få en skinande blank och ren yta. Dessutom får du en fräsch doft i huset!

Inlägget innehåller kommersiella länkar

Gör ditt eget rengöringsmedel 

- Med citron

1 liter varmt vatten
Saften av 1/2 - 1 citron

- Med ättika

1 liter vatten

1 matsked ättika

Ev. saften från 1/2 citron

- Med vinäger

1 liter vatten

0,5 - 1 dl vinäger (äppelcider- eller vitvinsvinäger)

Saften från 1/2 citron


Rengör så här

Blöt en trasa eller papper (inte toapapper) med rengöringsmedlet alt. spraya lite medel i taget på de ytor som behöver rengöras. Torka rent med trasa/papper och eftertorka med en torr trasa/torrt papper. 

Tips! 

För att fräscha upp mikron kan du fylla en kopp med vatten och saft från citron, lägga i resterna av citronen och köra allt på högsta effekt i 2-3 minuter. Ångan som uppstår torkar du bort och vips så har du en ren och väldoftande mikrovågsugn!

Jag måste också tipsa om ett otroligt effektivt och dessutom miljövänligt putsmedel som jag ofta använder till allt från silverbestick till diskhoar och toalettstolar. Det kommer från märket Universal och finns att köpa på smartasaker.se


Rengöring av rostfria ytor

Kyl och frys, diskmaskin, ugn och mikro är ofta tillverkade i rostfritt stål. Även köksmaskiner, som exempelvis mat-, bak- och kaffemaskiner, är vanligtvis av rostfritt stål. Visserligen en snyggt material, men också ett material som lätt blir "talligt" och fläckigt.

För att göra rent en rostfri stålyta krävs någon form av fettlösande rengöringsmedel samt en ren och torr trasa. Ett tjockare hushållspapper av typen Torky (finns oftast i behållare på offentliga toaletter) funkar att också bra. Dock funkar toapapper mindre bra eftersom det luddar.