Påskägg DIY

04.01.2020

Gillar du att pyssla och göra fint inför årets högtider? Då ska du kolla in de här DIY-tipsen inför kommande påskhelg. 

Gör egna påskägg

Det finns många pyssel du kan göra på egen hand, inte minst inför en högtid som påsken.  Våren står som oftast för dörren och naturen är full av "material" som du kan samla på dig och ta hem till ditt pyssel.
Att färga ägg till påsk är en återkommande tradition för många. Och faktiskt är det enklare än du kanske tror. Du klarar dig långt med lite gul och/eller röd lök, rödbetor och curry.

Sorbiska påskägg 

Sorberna är ett västslaviskt folk som härstammar ifrån östra Tyskland. Det är ett folkslag med många traditioner, varav en är att måla ägg enligt en särskild teknik. Att göra påskägg med så kallat sorbiskt mönster kräver upphettat vax, gåsfjädrar samt bilder och mönster. 

Du använder egentligen endast toppen av en gåsfjäder som du doppar i smält vax. Med hjälp av vaxet ritar och formar du själva mönstret på äggskalet. Efter det att ägget har färgats enligt önskemål avlägsnas vaxet och kvar blir ett vitt mönster (se bilder). Obs! För en riktigt skarp kontrast mellan färg och mönster, använd vita ägg! 

För att få flerfärgade ägg ska du använda olika kulörer varje gång du färgar äggen. Färgen får du fram med hjälp av naturliga råvaror som gul eller röd lök, blåbär, curry etc. Här krävs det alltså att du upprepar proceduren färga - rita ett antal gånger. 

Färgade påskägg

Börja med att koka upp rikligt med vatten tillsammans med en skvätt vinäger eller ättika. Använd exempelvis gurkmeja eller curry för att få en gul ton, gul lök för en brunaktig ton och röd lök för en röd ton. Obs! Vill du många olika färger bör du använda flera kastruller.

För att skapa mönster eller ränder i skalet kan du vira ett snöre eller en gummisnodd runt några av äggen. Vill du ha en mer romantisk look kan du istället använda ett spetsband. 

Koka äggen cirka 8-9 min och ställ dem kallt, gärna i kylskåpet. Här kan de stå i några timmar upp till ett dygn (ju längre tid de ligger i färgat vattnet desto starkare färg).

Bonustips! 

- Häll några droppar olja på en bakpensel och stryk försiktigt några penseldrag över de färgade äggen för en blankare yta och fin lyster. 

- Skapa mönstermallar genom att rita med en vit vaxkrita på äggskalet eller med en vanlig penna på ett bakplåtspapper. Skala av vaxet/klipp ut mönstret och måla/dekorera/färga äggen. 


Med fria bilder från Pixabay