Mmmm... choklad! 

04.02.2021

Vet du har du ska smälta choklad för att få den så där blank och fin? Känner du till några kryddor som passar extra bra till choklad? Om inte - läs vidare! 

Inlägget innehåller kommersiella länkar. 

Smälta choklad 

Choklad bör smältas långsamt, gärna över ett vattenbad. Det är viktigt att ångan inte blir för varm, särskilt om du smälter vit choklad som är känsligare än både ljus och mörk choklad.

- Tillsätt en klick smör för ett extra blankt och lent resultat.

- Smaksätt chokladen med Cointreau (uttalas "kåantrå"), citronzest, flingsalt, chiliflakes, krossad peppar eller lakritspulver. Mums! 

Tips på receptböcker

Himlagott med choklad och kladdkakor, Lotta Bäckström

Love, Manuela, Manuela Kjeilen

Godare glass, Camilla Hamid

Baka bullar, Fredrik Nylén
 

Lyckad frosting 

Ska du göra frosting till dina cupcakes eller din morotskaka? Då ska du blanda smör och florsocker med citronsaft, vaniljsocker och färskost (gärna Philadelphia original) till en krämig massa.

Lättast är det att använda en smörkniv eller baksidan av en sked för att kunna bre ut frostingen i ett jämnt lager. Obs! Med en "svepande rörelse" får du ett fint mönster i frostingen.

Fler goda tips! 

Du kan enkelt göra egna glassbakelser med bara pepparkakor och glass. Lägg lite glass mellan två hjärtformade pepparkakor och vips så har du gjort en smarrig glassbakelse!
För annorlunda smaksättning på pannacotta: krossa turkisk peppar, polkagris- eller Mariannekarameller.
Gör du eget knäckebröd (jättelätt) är det gott att smaksätta det med kardemumma, rosmarin, lavendel, kanel eller havssalt.
Innan du stöter kardemummakärnor i mortel - lägg i en nypa socker som suget åt sig oljan från kärnorna.
När du bakar scones kan du gärna blanda i lite rivet citronskal och några nypor ingefära i degen för extra god smak.

Istället för att bröa formen med ströbröd när du bakar mjuka kakor, använd havregryn eller mandelflarn.