Måla inomhus

03.03.2021

Första gången du ska måla på egen hand kan det kännas både svårt och läskigt. Särskilt som det kostar en del att renovera och du inte gärna vill göra fel. Samtidigt är det genom misstag man lär sig. 

Inlägget innehåller kommersiella lönkar

Det viktigaste när det gäller alla typer av renoveringar, byggen och DIY-projekt är att ta sig tid för att göra för- och underarbetet riktigt ordentligt. Slarvar du från början blir slutresultatet sämre. 

Det är skillnad på vägg och vägg

Det är skillnad på att måla en ojämn och en slät vägg. Ska du måla en vägg som är ojämn bör du använda en grövre roller då den klarar att skapa ett tjockare lager med färg. Färgen hjälper då till att dölja en del av ojämnheterna.

Ska du däremot måla en helt slät vägg, och vill få ett slätt och matt resultat, bör du använda en roller som framhäver färgen på ett naturligt sätt. Se också till att välja en matt väggfärg. 

Rekommenderade redskap 

Att måla med både pensel och roller är oftast det bästa. Med en pensel kommer du åt intill lister och liknande, med en roller slätar du ut eventuella penseldrag som du vill dölja. 

Är du osäker på vad du ska köpa bör du be om hjälp, då rätt redskap gör jobbet roligare och resultatet bättre och mer hållbart. Det finns också färdiga penselkit som duger gott till att börja med. 


Tänk på det här! 

-Välj en roller som luddar så lite som möjligt 

-Använd en roller för att jämna ut penseldragen

- Välj roller med lång lugg som du ska måla en ojämn yta

-Använd en roller för att komma åt i trånga utrymmen  

-Använd ett tråg när du målar med roller

- Dra av överflödig färg på rollern mot tågets kant 

- Se till att du köper rätt sorts färg och maskeringstejp 

- Be om hjälp för att hitta rätt typ av penslar och rollers