Lyckas med rosor

15.06.2021

Välj rätt plats till rätt sorts ros. Men hur vet man vad som är "rätt plats" och hur väljer man rosor? 

Inlägget innehåller kommersiella länkar

Jord och läge - två utgångspunkter du ska ta med dig när du ska plantera rosor. Växtzon, väderstreck, jordmån och övrig växtlighet är andra aspekter att ta hänsyn till. 

Klätterrosor, buskar eller rabattrosor? 

För nybörjaren kan rabattrosor vara lite knepiga att lyckas med då de kräver mer underhåll i form av beskärning och gödsling än vad exempelvis buskrosor gör. Ska du plantera rosor på en skuggig plats bör du väja en sort som tål något magrare, gärna lite sandig jord. Som Gallica eller Alba till exempel.  

Många rosor är barrotade vilket innebär att det kan bli lite naket nedtill. Det kan därför vara en bra idé att samplantera rosorna med exempelvis nävor, lavendel eller lågt växande buskar. Om rötterna är snurrade bör du också skära ett försiktigt snitt i rotklumpen innan du låter dem dra i vatten. När det är dags att plantera gräver du en grop som mäter cirka 60 x 60 centimeter (diameter och djup).

Från midsommar fram till ett par veckor in i juli blommar rosor generellt sett som allra mest. Det finns dock sorter som blommar redan i maj, vissa av dem blommar till och med flera gånger under en och samma säsong. Dem kan man gärna gödsla lite extra.