Lyckas med bakningen

02.12.2021

Blöta degar, torra scones, grädde som blir smör. Lär dig knepen som hjälper dig lyckas med bakningen!

Inlägget innehållet kommersiella länkar 

Nr 1: Följ receptet till punkt och pricka

Då bakning handlar om kemi bör du följa varje bakrecept till punkt och pricka för att uppnå önskat resultat. 

Nr 2: Mät och väg riktigt noga

Att "höfta" eller gå på känsla kan du göra när du lagar mat, men inte  när du bakar. Då gäller det istället att mäta och väga helt enligt anvisning för att nå bäst resultat.

Nr 3: Våga grädda färdigt 

Det är lätt hänt att ta ut både bröd och kakor lite för tidigt i tron att de ska brännas eller blir torra. Ett mått på ett genomgräddat bakverk är att det känns fjädrande samt att det släpper enkelt från formen. 

Fler smarta baktips! 

- Låt kakor och bröd svalna på galler

- Vänta med topping tills bakverket har svalnat

- Bakverk med färska bär, färskost el. grädde förvaras lufttätt

- Flytta tårtbottnar från galler till fat före garnering

- Dra isär äggskal med hjälp av fingrarna

- Fiska upp bitar av äggskal med skaftet på en sked

- Mixa strösocker och vaniljstång för eget vaniljsocker