Lyckas med bakningen

05.03.2021

Tillhör du dem som ibland gör ett misslyckat bak utan att egentligen förstå varför? Du är inte ensam, men som tur är finns det en del knep för att lyckas med bakningen!

Inlägget innehållet kommersiella länkar 

Nr 1: Följ receptet till punkt och pricka

Då bakning handlar om kemi bör du följa varje bakrecept till punkt och pricka för att uppnå önskat resultat. 

Nr 2: Mät och väg riktigt noga

Att "höfta" och gå på känsla kan du göra när du lagar mat, inte när du bakar. Här gäller det istället att mäta och väga enligt anvisning. 

Nr 3: Våga grädda färdigt 

Det är lätt hänt att ta ut både bröd och kakor lite för tidigt i tron att de ska brännas eller blir torra. Ett mått på ett genomgräddat bakverk är att det känns fjädrande samt att det släpper enkelt från formen. 

Fler smarta baktips! 

- Låt kakor och bröd svalna på galler

- Lägg på topping när bakverket har svalnat

- Förvara bakverk med färska bär/färskost/grädde i helt lufttätt 

- Flytta tårtbottnen från galler till fat före garnering

- Låt tårtbottnar och mjuka kakor glida från galler till fat 

- Knäck ägg mot kanten av en skål och dra isär skalet med fingrarna 

- Använd en smörkniv eller en liten sked för att fiska upp äggskal

- Mixa ditt eget vaniljsocker med strösocker och vaniljstång