Lär dig ta bättre bilder

06.02.2021

Tycker du om att fotografera men kanske gör det hellre än bra? Är du medveten om att det finns knep att ta till för att ta snyggare bilder?

Nu pratar jag inte främst om redigeringsprogram som Photoshop, Lightroom eller Pixlr (även om de är okej att använda som ett komplement). Jag pratar om grundläggande regler, eller snarare utgångspunkter, som majoriteten av alla professionella fotografer känner till och som är enkla att komma ihåg och använda sig av.

Tredjedelsregeln

Dela in fotot i tre delar, antingen mentalt eller med hjälp av inställningarna i kameran, och försök placera huvudobjektet på någon av de linjer som korsar bildrutan, antingen lodrätt eller vågrätt.

På diagonalen

För att skapa ännu mer dynamik och rörlighet i bilden kan du istället fokusera på de diagonala linjerna (alltså bortse från de lodräta/vågräta). Testa olika vinklar och perspektiv och försök placera objektet i någon av de diagonala linjerna du "ser" i bildrutan (de flesta digitalkameror har inställningar för detta).

Det är just linjer som ger dina foton en bättre och mer spännande komposition. Det är också det den tredje och sista regeln gäller, men nu handlar det istället om de naturliga linjer vi har omkring oss.


Naturliga linjer

Naturliga linjer finns överallt, både inomhus och utomhus. Börja i ett område eller på en plats som du känner dig hemma i och leta efter linjer: ett staket, en upptrampad stig, en landsväg, fotspår i snö, solens reflektioner i vatten, ett gnistrande vitt skidspår och så vidare.

Våga experimentera genom att placera objektet i mitten kontra lite mer till höger respektive vänster, justera uppåt och neråt och så vifädare. Lägg lite tid på att testa dig fram så får du garanterat mer dynamiska foton efter ett tag.