Kökets klassiker

01.02.2021

Ett inlägg helt och hållet om kökets klassiker, såväl svenska som utländska. Maträtter, bakverk, desserter, såser, tillbehör, kryddblandningar och drycker som kommit och gått men ändå bestått. 

Eller vad sägs om tiramisu, tapas, paella, gulasch, crêpes, BLT, tapenade, smörrebröd och flygande Jacob? Känner du inte till dem? Du kan vara lugn, vi tar dem i tur och ordning från A till Ö. 

A, B, C

Aioli

En kall sås eller dip som ofta serveras i Frankrike, Spanen och Sverige i kombination med fisk-eller skaldjurssoppa. Grunden består av äggula, olja och vitlök, vanliga smaksättningar är tryffelolja, citron och färsk timjan.

Receptlänk


BLT

En matig smörgås som ofta serveras i det amerikanska köket. BLT står för bacon, lettuce and tomato, vilket betyder att det är en smörgås med bacon, sallad och tomat. En BLT ska grillas och gärna smaksättas med mango chutney, citron majonnäs och färska örter.

Receptlänk


Bruschetta

 Italiensk klassiker som kan göras mer eller mindre matig och lyxig. Grunden består av ett rustikt lantbröd, kvisttomater, buffelmozzarella, olivolja och vitlök. Tomatröran blir extra god med svartpeppar, färsk basilika och citron.

Receptlänk


Chokladbollar

Svensk klassiker som kan smaksätta med riven kokos, pärlsocker eller strössel. Grunden består av kakao, smör och havregryn som rullas till bollar. Med lite starkt kaffe och en nypa chilipulver blir de extra smarriga! 

Receptlänk 


Crêpes

Det är nog att gå för långt att säga att detta är Frankrikes nationalrätt, men det är inte långt ifrån. Kan varieras i det oändliga och ätas som varm måltid eller söt dessert. Grunden är som en tunn pannkakssmet och vanlig fyllning/topping är svampstuvning, ost och skinka, choklad och banan samt färska bär med grädde. 

Receptlänk


D, E, F

Dadlar

Ordet dadel kommer från grekiskans ord för finger, "daktylos", vilket inte är så konstigt med tanke på dess form. Färska dadlar innehåller hälften så många kalorier än de torkade och är ett vanligt inslag i raw-food/Paleo-kost. 

Dadlar som ugnsbakas inlindade i bacon och fylls med ädelost är ett klassiskt tilltugg på julbordet och glöggminglet.

Receptlänk  


Efterrättspaj 

En söt paj som kan bakas på smuldeg, smördeg, filodeg eller vanlig sockerkaksgrund och serveras fylld med rabarber, äpple, blåbär, jordgubbar, färsk ananas etc. God att servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass och enkel att göra glutenfri med hjälp av mandelmjöl. 

Receptlänk


Flygande Jacob

En riktig åttiotalsrätt som numera serveras till vardags, men som tidigare var lite av en klassisk festrätt. Grunden består av kycklingfilé, grädde, chilisås och banan som toppas med saltade jord- eller cashewnötter. Många har också i stekt bacon för att addera sälta i en annars är ganska "snäll" rätt. 

Receptlänk


Fylld paprika

Även detta en åttiotalsklassiker som lätt kan serveras som en ren vegetarisk rätt. Grunden består av urgröpta hela paprikor (färg efter tycke) som bakas fyllda med exempelvis tacokryddad färs, currykryddad kyckling eller spenat och fetaost. 

Receptlänk


G, H, I 

Guacamole

Avocadoröra som kan serveras som tillbehör eller dipsås och kryddas efter eget tycke och smak. God att smaksätta med chilipeppar, koriander, paprikapulver, vitlök, citron eller lime. Blanda i en klick gräddfil för en extra krämig guacamole. 

Receptlänk


Gulaschsoppa

Ungersk paradrätt som är både matig och god, särskilt om den har lite hetta i sig. Grunden består av lök, vitlök, oxbuljong, paprika, tomatpuré, spiskummin, potatis och nötkött alt. högrev. Kan även fyllas ut med krossad tomat och en klick crème fraiche.

Receptlänk


Hummus

 För att få till en riktigt krämig hummus ska du vispa den länge och väl och ha i rikligt med tahini (sesampasta). Grunden består av mixade kikärtor, vitlök, citron och vatten. Du reglerar enkelt tjockleken med hjälp av vattenmängden.

Receptlänk  


Isterband 

 Isterband med stuvad (alt. dillstuvad) potatis är en riktigt härlig husmansklassiker! Gott att servera med inlagd gurka, rårörda lingon eller inlagda rödbetor och gärna en klick sötstark senap till korven. 

Vad isterband är? Det är en grovkornig, lättrökt korv som bland annat innehåller fläskkött, potatis och korngryn. 

Receptlänk 


J, K, L

Jordgubbstårta

Blir det mer somrigt än gräddtårta med färska jordgubbar, vaniljkräm, och vispad grädde? Det är i alla fall svårt att tänka sig nånting godare än en klassisk, traditionell jordgubbstårta!

Sockerkaksbotten består av ägg, vetemjöl, strösocker och bakpulver, vilket är ett vanligt grundrecept som självklart går att piffa till för den som önskar. Det är till exempel gott att riva i lite citronzest eller pressa i lite limejuice i smeten för en fräschare smak. 

Receptlänk 


Korv Stroganoff

En både lättlagad och god gryta som består av falukorv, grädde (kan bytas ut mot mjölk), gul lök och tomatpuré. Byter du ut korven mot biff får du en biff stroganoff, även det en god klassiker, som likt korv stroganoff är god att äta med vitt ris.


Langos

Denna ungerska maträtt har blivit något av en klassiker i samband med festivaler och liknande, då oftast serverad från ett gatustånd på en papptallrik eller i en bit tidningspapper (typ fish and chips). Grunden består av jäst deg som friterats och saltats. Det hela toppas vanligtvis med gräddfil, rödlök och fårost eller räkor. 


M, N, O

Mac n' cheese

Kan det bli mer amerikanskt? Makaroner med ost låter ganska trist, men kan faktiskt vara riktigt gott. Med lite piff! Grunden består, förutom makaroner, av mjölk, vetemjöl, smör och ost - gärna en stark gratängost alt. riven mozarella.

Receptlänk


Marängsviss

 Eller heter det marängsuisse, eller kanske swish? Det är lika gott oavsett vad du kallar det, för hur fel kan det bli med en blandning av vaniljglass, vispad grädde, skivade bananer, chokladsås och maränger!? 

Receptlänk


Naanbröd

Ett riktigt gott indiskt matbröd som gärna får brytas vid bordet och doppas i en kryddstark Tikka Masala, Korma eller en krämig Butter chicken. Färdigbakade Naanbröd är ett bra alternativ till hembakade, men pensla dem gärna med lite vatten innan de värms. 

Receptlänk


Omelett

En omelett kan väl vem som helst slänga ihop. Eller? Njae, en riktigt god omelett kräver lite kärlek och ett och annat litet knep. Som att ha i en gnutta kallt vatten och att vispa ihop äggen med en gaffel och inte en visp. Grädda på medelhög värme och låt gå det sista i ugnen, eller fyll med önskad topping och vik den dubbel i pannan. 

Receptlänk (video länk) 


P, Q, R

Pannacotta

En godare och enklare klassiker får man leta efter! Pannacotta, som betyder "kokt grädde", består av grädde, gelatinblad och socker som kokas ihop och kyls ner. Hur enkelt!? 

Med vaniljsocker alt. vaniljstång får du fram en riktigt god vaniljsmak som passar perfekt i den här krämiga desserten, som med fördel toppas med syrliga bär. Servera i glas eller som en "pudding" på fat.

Receptlänk


Pannkakor

En klassiker i många länder även om de tillagas och serveras på lite olika sätt. I Sverige gör vi dem ofta tunna och vi äter dem helst som mellis eller som dessert, gärna med sylt, grädde eller socker på.

I USA gör man tjocka, små pannkakor (knepet är bakpulver) och man äter dem helst till frukost eller brunch med lönnsirap, färsk frukt eller Nutella. Recept amerikanska pannkakor

Receptlänk tunna pannkakor

Receptlänk am. pannkakor


Piroger

Fler borde verkligen laga piroger, det är så himla gott! Mannerströms variant med fläsk är supersmarrig (länken), men lika gott är det att fylla piroger med kryddstark nöt- eller fläskfärs, fetaost och spenat eller bara grönt.

Receptlänk


Quiche

En matpaj som oftast serveras som Quiche Lorraine, som på franska betyder "paj från landet" (ungefär). Helt enkelt en ost- skinkpaj, som ursprungligen fylldes med med blancherat sidfläsk och äggstanning, men utan ost. Obs! Grunden är en vanlig matpaj som kan fyllas med i princip vad som helst.

Receptlänk


Råraka

För att inte förväxla med raggmunk tänk på att råraka enbart består av lättsaltad råriven potatis. För att binda potatisen används potatismjöl, smeten steks frasig i medelvarn panna och kryddas med salt. Eftersom smeten är ganska tjock kan du gärna platta till rårakorna under tiden som du steker dem.

Extra lyxigt blir det om du serverar rårakorna med en klick crème fraîche, lite finhackad rödlök och en klick löjrom. 

Receptlänk 


S, T, U

Scones

Kan varieras i det oändliga och ätas som mellis, picknick-mat, till brunch eller som frukostmacka. Grunden är enkel: vetemjöl, bakpulver, mjölk, smör och salt och scones får gärna ätas varma med smör, ost och marmelad. 

För matigare scones kan du ha i hackade nötter, rostade pumpakärnor eller färska blåbär i smeten.

Receptlänk  


Smoothie

SÅ gott och SÅ nyttigt, beroende på vad du mixar ihop. Som grunden kan använda mjölk och en skvätt yogurt som du smaksätter med färska eller frysta bär och frukt alt. avocado eller färsk spenat. 

Receptlänk


Smörrebröd

Detta danska påfund som är så gott att servera som en lyxigare "lunchmacka"! Gärna ihop med ett glas öl och en liten nubbe (i Danmark är det Gammeldansk som gäller).

Toppa med det du gillar, annars är klassiska kombinationer strömming med picklad rödlök, räkröra med färskriven pepparrot eller gåsleverpastej med tranbäsgelé och minipickles. Det viktigaste är att brödet är grovt och smakrikt!

Receptlänk


Tapenade

Finhackade oliver, gröna eller svarta (eller både och) i olja. Kan det bli enklare eller godare? Servera på crostini eller bruschetta och ät som aptitretare eller som tillbehör till buffén. Hemligheten bakom en riktigt god tapenade stavas sardeller, citron och vitlök.

Receptlänk


Tiramisu

En sann italiensk klassiker som du bara måste testa! Första gången bör den avnjutas med någon som verkligen kan sin tiramisu, sen kan du gärna ge dig på att göra den själv. Det är lite fix och trix, men så länge du inte hoppar över kaffet eller mandellikören borde det bli bra. 

Receptlänk (videolänk) 


Ugnsgratinerad kassler 

En åttiotalsklassiker som kan serveras med svampstuvning eller ananas, så länge allt gratineras med ost på toppen. Oftast serveras rätten med vitt ris, och tillsammans med en krispig sallad (typ isberg) med gurka och/eller äpple i blir det här en riktigt god rätt. 

Receptlänk 


V, W, X, Y, Z

Våfflor  

Galet gott och enkelt att äta och laga! Våfflor bör ätas när de är nygräddade så dänågon bör "offra" sig och stå kvar vid våffeljärnet. Servera med vispad grädde, sylt eller färska bär alternativt bara socker. Obs! Enkla att göra laktos- eller glutenfria.


 
Wallenbergare

Kanske ingenting man äter eller lagar varje dag, eller ens vare vecka, men ändå en rätt du bör testa. Om inte annat på restaurang. Rätten är uppkallad efter Marcus Wallenberg, vars kalvfärsbiffar innehöll grädde och serverades med kokt potatis, lingon, gröna ärter och brynt smör. 

Receptlänk 



Xanté 

Inte helt lätt att komma på en maträtt som börjar på X, så därför får det bli ett tips om en dryck som heter Xanté och som ursprungligen kommer ifrån Belgien. Xanté, eller päroncognac som den också kallas är en fruktig likör med smak av päron och tydliga toner av cognac. Helst ska den serveras kyld som en så kallad avec, alltså till kaffet (avec är franska och betyder med) alternativt som drinkingrediens.



Yakitorispett

Riktigt goda grillspett sojamarinerad kyckling, ingefära och söt mirin som gärna kan serveras med wasabi och ris. För extra möra kycklingspett kan du lämna kvar allt insprängt fett och låta spetten marinera i minst 3-4 timmar i kylskåpet. 



Zabayonne 

En lättvispad kräm bestående av äggulor, likör, socker och - om man vill - grädde. En klassisk italiensk dessert som ofta serveras i glas, ackompanjerad av färska fikon. Även god att servera med färska bär. 



Å, Ä, Ö

Ångbåtsbiff

Eller helt enkelt biffstek med sås, lök och potatis. Namnet kommer sig av att rätten vanligen tillagas av fartygskockar i fartygskökens stora, heta ångpannor. Men det går alltså lika bra med en rejäl gjutgärnspanna, ett par vanliga kastruller och ett vanligt kök!

Receptlänk 

 

Äppelmos

En klassiker för oss som växte upp på 70-talet med en mormor, mamma eller svärmor som syltade och saftade själv. Eget äppelmos är enkelt att göra och blir så mycket godare än färdigköpt - framförallt kan du reglera mängden socker själv och du kan använd syltsocker istället för/i kombination med vanligt socker. 

Receptlänk


Äggost

Äggost är en klassiskt bohuslänsk mat- eller efterrätt som består av ägg som blandas med ättika och gräddfil eller filmjölk (beror på vem du frågar). Blandningen ska sjuda långsamt, faktiskt tills den skär sig, varpå massan ska rinna av (använd en form med hål i). Det är själva massan som blir äggost, i vissa recept varvad med strösocker. 

Receptlänk 


Ölandskaka

En väldigt enkel mjuk kaka som gärna kan bakas i långpanna och därmed passar perfekt när man ska baka till många. Huvudingredienser är vetemjöl, ägg, socker, smör, filmjölk och vaniljsocker. Hemligheten är riven mandelmassa som bidrar med fantastiskt god smak och saftighet.

Receptlänk