Klimatsmarta val

08.02.2021

Vad innebär det att göra "klimatsmarta val" och hur bygger man egentligen upp ett klimatsmart samhälle? 

Arbetet med att minska jordens koldioxidutsläpp tar tid, vilket det måste få lov att göra. Processen är omfattande och det är väldigt många parter inblandade. 

Under tiden som processen pågår kan både du och jag göra en hel del för att bidra och det behövs! Klimatkrisen är verklig och sker mitt framför ögonen på oss alla. Det är bara att studera fakta, ta del av forskningningsrapporter och hänga med i nyhetsvärlden för att inse att det faktiskt stämmer. 

Tillsammans kan vi bidra

Det finns en hel del som både du och jag kan bidra med. Som att åka kollektivt, samåka, undvika plastprodukter, handla på second hand och på loppis, byta all till led-belysning mm. 

 Dra ur laddare till mobil och surfplatta ur väggen och samla upp överflödigt vatten. Glöm inte att stänga av stand-by-läget på dina hushållsapparater. Det sparar mer än du tror!

Klimatsmarta materialval

Då vi renoverar, bygger och rustar upp som aldrig förr har vi ett gemensamt ansvar för att tänka hållbart och miljövänligt. Det gäller såväl företag inom byggbranschen som individen. Att både välja och sälja miljövänliga och hållbara material och produkter samt att återbruka kan vara en del i det hela. 

När det gäller restprodukter som lack, färg, spillbitar, limrester och lösningsmedel är det viktigt att dessa tas om hand på rätt sätt. De ska absolut inte ska hamna bland hushållssoporna eller i avloppet vilket de gör i samband med att färgtråget och penseln sköljs av i handfatet. 

Starka medel gör inte hemma i dagvattnet eftersom det bidrar till vattenföroreningar. Samla istället ihop alla rester och kör dem till en miljöstation i närheten av din bostad. Vet du inte vart du hittar en miljöstation kan du med all säkerhet hitta information på kommunens hemsida.