Grapefrukt

05.03.2021

Visste du att grapefrukten, precis som kanelbullen och kladdkakan, har en egen dag? Inte nog med det - detta är en frukt som är supernyttig och god! 

Det sägs att grapefrukten är en korsning mellan apelsin och pomelo och att denna korsning skulle ha skett för omkring 300 år sedan. Närmare bestämt på den Västindiska ön Barbados.


Grapefruktens dag infaller den 25/2


Att det finns olika typer av grapefrukter känner du säker till, även om det är vanligast med vit eller röd grape i svenska mataffärer. Det är särskilt grapen med rött (rosa) fruktkött som innehåller mängder med  fytokemikalier, vitaminer (A, B och C) och folsyra. 

Grapefruktens välgörande egenskaper

Grapefrukt med rött fruktkött, även kallad blodgrape, innehåller bland annat lykopen - ett antioxidativt färgämne som ger köttet sin röda färg och även har en antioxiderande effekt. Den innehåller dessutom hälsofrämjande ämnen som betakaroten, limonin och ­naringenin. 
Naringenin är ett ämne som minskar inflammationer i levern och kan därmed förbättra insulinkänslighet. Det gör grapefrukten extra nyttig för personer med diabetes, övervikt och metabola syndrom.

Det räcker med att äta en halv grapefrukt om dagen för att få i sig rekommenderat dagligt intag C-vitamin.


Fler tips! 

- Godaste fruktsalladen: blodgrape, apelsin, hackad mandel och ett par droppar flytande honung. 

- Extra gott till grillat: Blanda ner fruktköttet i en vanlig grönsallad med lite hackade valnötter och en god vinägrett. 

- Extra gott till bakverk: Riv ner en del av skalet och använd som smaksättning i söta bakverk.