Grape - en superfrukt!?

08.10.2021

Visste du att grapefrukten, precis som kanelbullen och kladdkakan, har en egen dag? Inte nog med det - detta är en frukt som är både supernyttig och god! 

Grapefruktens välgörande egenskaper

Det sägs att grapefrukten är en korsning mellan apelsin och pomelo och att denna korsning skulle ha skett för omkring 300 år sedan. Närmare bestämt på den Västindiska ön Barbados.

Grapefrukt med rött fruktkött, även kallad blodgrape, innehåller bland annat lykopen - ett antioxidativt färgämne som ger köttet sin röda färg och även har en antioxiderande effekt. Den innehåller dessutom hälsofrämjande ämnen som betakaroten, limonin och ­naringenin. 

Det räcker med att äta en halv grapefrukt om dagen för att få i sig rekommenderat dagligt intag C-vitamin.

Naringenin är ett ämne som minskar inflammationer i levern och kan därmed förbättra insulinkänslighet. Det gör grapefrukten extra nyttig för personer med diabetes, övervikt och metabola syndrom.

Grapefruktens dag infaller den 25/2

Det finns olika typer av grapefrukter varav vit och röd grape är vanligast förekommande i svenska mataffärer. Det är särskilt grapen med rött (rosa) fruktkött som innehåller mängder med  fytokemikalier, vitaminer (A, B och C) och folsyra. 

Bonustips! 

- Godaste fruktsalladen: blodgrape, apelsin, hackad mandel och ett par droppar flytande honung. 

- Extra gott till grillat: Blanda ner fruktköttet i en vanlig grönsallad med lite hackade valnötter och en god vinägrett. 

- Extra gott till bakverk: Riv ner en del av skalet och använd som smaksättning i söta bakverk.