Gör ditt eget rengöringsmedel

06.10.2021

Varför köpa en massa olika sorters, och ibland dyra, rengöringsmedel när det finns superenkla "recept" på hemgjorda! Det enda som behövs är ättika, vinäger, bikarbonat och vatten.

- Egen blandning med vinäger

1 liter vatten

0,5 - 1 dl vinäger (äppelcider- eller vitvinsvinäger)

Saften från 1/2 citron

- Egen blandning med ättika

1 liter vatten

1 matsked ättika

Ev. saften från 1/2 citron

- Egen blandning med citron

Varmt vatten med saften av 1/2 - 1 citron.
Funkar bra och doftar gott! 

Rengöringstips!

Blöt en trasa eller en bunt papper (Obs! Inte toapapper) i blandningen eller spraya lite medel i taget på de ytor som behöver rengöras (kyl, frys, mikro etc.). Torka rent och med torr trasa eller torrt papper.

För att fräscha upp mikron kan du pressa saften ur en citron i en kopp med vatten, lägga ner resten av citronen och köra allt på högsta effekt i mikron i 2-3 min. Ångan som uppstår torkar du bort och vips (!) så har du en ren och väldoftande mikrovågsugn!

Rengöring av rostfria ytor

Kyl och frys, diskmaskin, ugn och mikro är vitvaror som ofta är tillverkade i rostfritt stål. Även köksmaskiner som mat-, bak- och kaffemaskiner är vanliga i rostfritt stål, vilket är ett material som lätt blir "talligt" och fläckigt.

För att göra rent en rostfri stålyta krävs det ett fettlösande, dock milt, rengöringsmedel och en ren, torr trasa som kan ta bort fettfläckar på ett effektivt sätt.

Ett tjockare hushållspapper, typ Torky, funkar också att torka med. Det är den typen av papper som oftast finns i en behållare på offentliga toaletter, typ i skolan, på Ikea osv. Det viktiga här är att inte använda toapapper eftersom det luddar!