Ätbara presenter

22.01.2021

Att baka ett gott bröd, ett gäng bullar eller koka en härlig marmelad som "gå-bort-present" visar på extra omtanke. Det är oftast väldigt uppskattat och inte minst - det är ett enkelt sätt att imponera! 

Inlägget innehåller kommersiella länkar 


Det bästa är att det inte krävs några avancerade presenter. Du kan välja att baka på egen hand, eller så kan du helt enkelt köpa färdiga småkakor som du enkelt piffar till. 


Småkakor med piff

Kakorna lägger du ner i en fin glasburk, klistra på en fin handskriven etikett och avslutar med att vira ett fint band eller snöre runt burken. Et voila - en ätbar present! 

Extra tips! 

Har du inte lust att baka eller ge bort något sött funkar det med ett par bitar fetaost (finns i kyldisken) som du tärnar och lägger i en glasburk med olivolja. Tillsätt mortlad eller grovt hackad rosmarin och ett par klyftor vitlök. Klart!


Smaksatta nötter 

Ta de nötter du själv gillar: hasselnötter, jordnötter, pistagenötter, mandlar, cashewnötter... Lägg i nötterna i en torr stekpanna på medelvärme och rosta i ca. 5-10 minuter. Rör om i nötblandningen då och då och stanna vid spisen - nötter bränner snabbt!

Extra tips! 

Om du har tänkt att salta nötterna i samband med att du rostar dem bör du använda osaltade nötter. Tänk också på att pistagenötter har en ton av anis (lakrits) och att valnötter kan upplevas som något beska. 


Smaksatt olivolja 

Olivolja går att smaksätta med i princip vad som helst, men godast blir det om du använder färska örter (rosmarin, timjan, basilika), citronzest eller citronskivor, hel chilipeppar  eller kryddpepparkorn och/eller skalade vitlöksklyftor.

Använder du citronskivor som smaksättare är det viktigt att du tvättar citronen noga innan du lägger den i oljan. Det gäller även när du river skal från citrusfrukter (så kallat zest) som ska användas som smaksättare I bakverk eller maträtter. 

Extra tips! 

När du smaksätter olja är det fint att lägga i hela kvistar med färsk rosmarin eller timjan alt. hela skalade vitlöksklyftor. Tips på fler smaksättningar: olja, hela kvistar färsk timjan och några skivor citron alternativt olja och blandade frysta örter.

Smaksatt chokladbräck 

Ett superenkelt och supergott godis som passar perfekt som gå-bort-present året runt (även perfekt som julgodis). Du smälter helt enkelt mörk, ljus eller vit choklad i ett vattenbad (se instruktioner nedan). När chokladen är helt smält och rinnig häller du ut den på en plåt eller ett stort fat med bakplåtspapper på.
Strö över det du vill smaksätta chokladen med: flingsalt, hackad choklad (vit och mörk choklad är sjukt gott ihop), hackade mandlar eller nötter, krossad turkisk peppar, krossade polkagriskarameller, zest från citron eller apelsin - listan kan göras hur lång som helst. Allt passar till choklad!
Ställ alltihop kallt och ta fram när chokladen har stelnat. Bryt chokladbräcken i lagom stora bitar (gärna oregelbundet stora) och lägg dem i en fin glasburk med tättslutande lock eller slå in dem i cellofan med lite fint snöre. 

Extra tips! 

Tänk på att använda bakplåtspapper för att undvika att chokladen fastnar i tallriken eller på plåten.