Ätbara presenter

22.01.2021

En liter kärlek, en del omsorg, en tesked omtanke: 
Tips på uppskattade presenter som smakar gott!

Inlägget innehåller kommersiella länkar 

Det krävs egentligen inget avancerat för att en ätbar present ska bli lyckad. Visst kan du baka, safta eller sylta själv, men det går också bra att köpa färdigt. Som småkakor, till exempel.

Småkakor med piff

Lägg de köpta kakorna i en fin burk, gärna av glas och med ett fint band. Med en handskriven etikett och en fin rosett har du skapat en både god och omtänksam present.

Extra tips! 

Har du inte lust att baka eller ge bort något sött funkar det med ett par bitar fetaost (finns i kyldisken) som du tärnar och lägger i en glasburk med olivolja. Tillsätt mortlad eller grovt hackad rosmarin och ett par klyftor vitlök. Klart!

Smaksatta nötter 

Hasselnötter, jordnötter, pistage, mandlar, cashew...  Nötter rostas på medelhög värme i ca. 5 minuter. Då de bränner lätt och då pannan är torr behöver du röra tills nötterna fått färg.

Extra tips! 

Om du vill salta nötterna själv i samband med rostning bör du köpa osaltade nötter. Tänk också på att pistagenötter har en svag ton av anis och att valnötter kan upplevas som beska.
OBS! KOM IHÅG ATT KOLLA  ALLERGIER!

Smaksatt olivolja 

Olivolja går att smaksätta med i princip vad som helst. Bland de godaste smaksättningarna vi vet toppar färska örter (rosmarin, timjan, basilika), citronzest och chilipeppar. Även kryddpepparkorn och skalade vitlöksklyftor är supergoda smaksättare som förhöjer det mesta.

Tips!

Ska du använder citronskivor är det viktigt att tvätta citronen noga innan du lägger den i oljan. Det gäller även när du ska riva skal (zest) från citron och andra citrusfrukter.

Extra tips! 

Hela kvistar med färsk rosmarin, timjan eller skalade vitlöksklyftor ser fint ut och ger god smak!